Penetrant Onderzoek

Penetrant Onderzoek

Penetrant onderzoek (PT of FPI) is een NDO methode waarbij men een penetrerende vloeistof op het oppervlak aanbrengt. Na het verstrijken van de intrektijd en het aanbrengen van een contrastpoeder, zullen oppervlaktedefecten zichtbaar worden.

Voor aanvang van de inspectie dient het oppervlak zeer goed schoon gemaakt worden: verf, vet en vuil dienen te worden verwijderd, waarna de penetrant vloeistof kan worden aangebracht.

Deze vloeistof trekt door middel van de capillaire werking langzaam in oppervlaktedefecten.

Na het verwijderen van de overtollige penetrant vloeistof van het oppervlak en het aanbrengen van een contrastpoeder (ontwikkelaar) zal de indicatie van het defect zichtbaar worden.

Deze indicatie wordt door de onderzoeker beoordeeld aan de hand van de vereiste norm en/of specificatie. Het oppervlakte indicatie wordt conform de vereiste norm beoordeeld, met als resultaat; acceptabel of onacceptabel.

De meeste penetrant onderzoeken in de luchtvaart worden uitgevoerd onder UV licht condities om kleine defecten zichtbaar te maken(hogere gevoeligheid).

Per applicatie dient de beste keus in het penetrant proces gemaakt te worden om een optimale onderzoek uit te kunnen voeren.

De inspecteurs zijn opgeleid volgens de EN4179.

De inspecties kunnen plaatsvinden volgens alle geldende normen en voorschriften van de opdrachtgevers en ASTM-E-1444.

 

BEL ONS 0165 552461Bellen