Magnetisch Onderzoek

Magnetisch Onderzoek

Magnetisch onderzoek (MT of MPI) is een NDO methode waarbij men in magnetiseerbare materialen een magnetisch veld aanbrengt. Hiermee kunnen defecten aan en/of net onder het oppervlak worden opgespoord. Uitgevoerd op een magneetbank onder UV licht staat magnetisch onderzoek bekend als een onderzoeksmethode waarmee snel en betrouwbaar zeer kleine defecten (gevoeligheid) kunnen worden vastgesteld.

Voor aanvang van de inspectie dient het oppervlak schoon gemaakt worden: coating, vet en vuil dienen te worden verwijderd, eventueel kan een speciale verf worden aangebracht om de defecten beter zichtbaar te maken.

Er zal een magneetveld worden aangebracht. Dit zal ter plaatsen van een defect een lekveld ontstaan. Op het  oppervlak worden vervolgens ijzerdeeltjes in natte of droge vorm aangebracht, door het lekveld worden deze ijzerdeeltjes aangetrokken. Door het kleurverschil tussen de aangetrokken ijzerdeeltjes en de achtergrond zal het defect aftekenen op het oppervlak, dit noemen we een indicatie. Deze indicatie wordt door de onderzoeker beoordeeld aan de hand van de vereiste norm en/of specificatie. Het oppervlakte indicatie wordt conform de vereiste norm beoordeeld, met als resultaat; acceptabel of onacceptabel.

 

 

 

De meeste magnetisch onderzoeken in de luchtvaart worden uitgevoerd onder UV licht condities om kleine defecten zichtbaar te maken(hogere gevoeligheid). Voor grotere hoeveelheid gelijkvormige producten (zoals assen, tandwielen en bouten) wordt het UV onderzoek vaak gecombineerd met een magneetbank. Per applicatie dient de beste keus in de magnetiseer wijze gemaakt te worden om een optimale onderzoek uit te kunnen voeren.

De inspecteurs zijn opgeleid volgens de EN4179.

De inspecties kunnen plaatsvinden volgens alle geldende normen en voorschriften van de opdrachtgevers en ASTM-E-1444.

 

 

BEL ONS 0165 552461Bellen