Treshold inspection & application Training europe bv

Logo

TiaT europe bv geeft sinds 2004 ondersteuning aan bedrijven die NadCap geaccrediteerd zijn of dit willen worden. Bij deze bedrijven is TiaT europe bv ook betrokken bij de Level III ondersteuning.

nadcap-certDiverse vliegtuig- en vliegtuigcomponentfabrikanten (Boeing, Airbus, Honeywell, ook wel ‘primes’ genoemd) vereisen het behalen van een NadCap certificaat als voorwaarde voor het kunnen leveren van onderdelen. De nadruk licht hierbij op EN4179 en de levering van nieuwe onderdelen.
In de tweede plaats certificeert men ook onderhoudsprocessen.

De onderliggende gedachte van een NadCap certificaat is dat er slechts een (1) audit afgenomen wordt voor een groep van fabrikanten in plaats van voor iedere fabrikant afzonderlijk.
Er is op dit moment één (1) organisatie die de NadCap audits afneemt: Performance Review Institute (PRI) met een hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania), en deelkantoren in London (UK), Beijing (China) en Aichi (Japan).

Voorafgaand aan een audit is TiaT europe bv betrokken bij het opleiden van personeel en het opstellen van de benodigde documenten zoals Written Practice, Proceshandboeken en Procescontrole documenten. Daarnaast voert TiaT europe bv pre-audits uit ter voorbereiding op de NadCap audit.

PRI-ChecklistEen NadCap audit bestaat minimaal uit 2 dagen indien men voor één methode (bijv. PT) geauditeerd wordt. Gedurende deze tijd leveren we fysieke ondersteuning. De NadCap audit wordt afgenomen tegen een, vooraf aan te vragen, vaste vragenlijst. De vragen lijst bestaat uit een kwaliteitsgedeelte (Audit criteria 7114) en methodegedeelte (AC7114/1 voor penetrant). Er zijn ook vragenlijsten met toegevoegde vragen per ‘prime’, de zogenaamde ‘supplemental questions’.

De kwaliteits-audit bevat vragen over de written practice (certificering van personeel), uitbestedingen (ogentest, apparatuur-kalibraties) en het kwaliteitshandboek.
De methode-audit bevat vragen over het proces (proceshandboek en procescontrole) en bevat een ‘compliance’ –gedeelte waarin 3 orders volledig uitgevoerd moeten worden. Hierbij worden vooral de documenten (inkoop-orders, shop-travelers) op traceerbaarheid getoetst. Het compliance gedeelte kan alleen uitgevoerd worden door vooraf aangemelde inspecteurs.

Het komt helaas zelden voor (3 op 100 audits) dat er geen bevindingen zijn, de zogenaamde ‘non-conformities’. Tiat eurpe bv levert ondersteuning om antwoorden te vinden voor deze non-conformities die via e-audit.net beantwoord worden. Het antwoordprotocol behandelt de onmiddellijke maatregelen, impact op productie, de reden waarom de non-conformity kon optreden en maatregelen om te voorkomen dat ‘de reden’ nog een keer voorkomt.

De antwoorden worden door de Staf-engineer van PRI en een verbond van ‘primes’ in eventueel meerdere rondes behandeld. Uiteindelijk is een NadCap certificaat is 12 – 18 maanden geldig afhankelijk van het aantal bevindingen en vooral of een bevinding adequaat wordt opgelost.
Veel voorkomende bevindingen hebben te maken met onder andere:

 - De uitbestede processen zoals kalibratie;

  • waarbij minimaal 2 kalibratierapporten gecontroleerd worden, onder andere om vast te stellen of er geen kalibratietermijnoverschreiding is,
  • en waarbij kalibratievoorschriften met de opdracht meegestuurd moeten worden. Een referentie naar deze voorschriften dienen op de kalibratierapporten vermeld te worden.

 - geldigheid van certificaten in het algemeen (procesmaterialen, ogen, NDT-opleiding)  

Voor verder informatie omtrent de ondersteuning van NadCap audits, kunt uiteraard contact met ons opnemen. (contact dhr. John Linnemeijer of dhr. Pieter Troost)

Laatste Nieuws

WANTED aankomend of gecertificeerde NDO UT inspecteurs
woensdag 21 december 2016
Voor een van onze klanten zijn wer per direct op zoek naar meerdere kandidaten als aankomd of gecertificeerd UT level 2 operator voor pigging... Read More...

Member of

TEAM logo

           www.teaminc.com

 

NDT Trainingen 2017:

De nieuwe cursuskalender is uit!
Klik hier voor de kalender.